top of page

We care for your kids

KAHRAMANMARAŞ

Dr.Dt. Şeyma Edikli Mahmutoğlu önderliğinde kurulan Dentocare kids, 2020 yılından itibaren Kahramanmaraş‘ ta hizmet vermektedir. Dr.Dt. Şeyma Edikli Mahmutoğlu , Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ nden mezun olmuş, ardından Gazi Üniversitesi Pedodonti Anabilim dalı’ nda doktora eğitimini tamamlayarak doktor ünvanı kazanmıştır. Yaklaşık 9 senedir yalnızca çocuk ve ergen hastalarla çalışan ve sayısız eğitime katılan hekimimiz, Dentocare kids kliniğinde çocukların beklentilerini ve ihtiyaçlarını gözeterek, çocukların kaygılarını en hafife indirecek, teknolojiyle donatılmış bir klinik ortamı hayal etmiş ve hayata geçirmiştir. Dentocare kids ailesi olarak biz, diş hekimi korkusu olmayan, sağlıklı dişlere ve gülüşlere sahip olan çocuklar hayal ediyoruz ve her gün bu temelde tedavilerimizi gerçekleştiriyoruz. Sizlerin de Dentocare kids ailesinin bir parçası olmanızı heyecanla bekliyoruz.

şeyma edikli.png

Dr.Dt. Şeyma Edikli Mahmutoğlu

Çocuk Diş Hekimi Uzmanı ( Pedodontist)

Pedodonti nedir?

Pedodonti yani ‘Çocuk diş hekimliği’ diş hekimliğinin 8 ayrı uzmanlık dalından bir tanesidir. Pedodonti doğumdan itibaren kalıcı dişlenme tamamlanana kadar geçen sürede bebek,çocuk ve genç erişkin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği alanıdır.

Pedodontist (Çocuk Diş Hekimi) kimdir?

Diş hekimliği fakültelerinde 5 yıllık lisans eğitimlerinin tamamlanmasının ardından diş hekimliği fakültesi klinik bilimlerine bağlı pedodonti ana bilim dalında uzmanlık ya da doktora eğitimi almış diş hekimlerine pedodontist veya çocuk diş hekimi adı verilmektedir.  Pedodontistler çocukların diş gelişimi ve problemlerinin çözümünün yanı sıra çocuk psikolojisi, büyüme gelişimi ve çocuğa yaklaşım üzerine de eğitim alırlar.

Çocukların diş tedavileri özel ilgi ve eğitim gerektirir. Pedodontistler çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmamasını sağlamaktadır. Çocukların psikolojik durumunu iyi bilerek onları korkutmadan diş hekimi koltuğuna alıştırarak ve diş sağlığı hakkında bilgilendirerek hayatları boyunca ağız sağlıklarına destek olmaktadır.

Çocukların bu dönemde tanı ve tedavilerinde uzman bir doktordan destek almaları hayatları boyunca diş tedavilerine karşı tavırlarını olumlu etkilemektedir. Aynı zamanda pedodontisler çocukların diş ve yaş gelişimine göre uygun zamanda koruyucu uygulama yaparak çocukların ağız ve diş sağlıklarını olduğu kadar genel sağlıklarını da önemli ölçüde etkileyen diş çürüklerinden korumuş olurlar.

Pedodontistin ( Çocuk Diş Hekiminin ) Yaptığı Tedaviler Nelerdir?

* Çocuklarda diş hekimi korkusu (dental fobi) oluşmamasını sağlarlar, çocukların tedaviye uyumunu sağlamak ve tedavinin keyifli hale gelmesi için özel teknikler uygularlar.

 

* Çocuğun çürük risk grubunu belirleyerek kişiye özgü koruyucu program belirlerler.

* Çocukların beslenme alışkanlıkları ve ağız diş bakımı hakkında hem çocuğu hem aileyi bilgilendirirler. * Henüz çürük oluşmadan uygulanabilecek koruyucu uygulamalar düzenlerler ve uygularlar.

* Koruyucu ortodontik tedaviler (çene genişletmesi, çarpraşıklık düzeltilmesi vb.) yaparlar. * Süt ve genç daimi dişlerin restoratif ve endodontik tedavilerini (dolgu, kanal tedavisi, amputasyon tedavisi, paslanmaz çelik ve zirkonyum kaplama) yaparlar.

Pedodontistin ( Çocuk Diş Hekiminin ) Yaptığı Tedaviler Nelerdir?

Bebeklerde süt dişleri ortalama olarak 6. ay civarında çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organizaiton-WHO) ve Amerikan pediatrik diş hekimleri birliği ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılması gerektiğini bildirmektedir.

Bu ilk tanışmada pedodontistler aile bireylerine çocuğun dişleri ile ilgili gerekli bakım ve önerileri, ileride yaşanacak normal süreç ve normalin dışındaki sık rastlanan sorunlar ile ilgili bilgi verirler. Bebeğinizin dişlerinin çürümesini önlemenizi için neler yapabileceğiniz anlatılır. Size özel düzenli aralıklarla takip ve kontrol randevuları planlanır.

Düzenli takip ve kontrol randevuları sonucu çocukların hiç çürüğü olmadan sağlıklı dişlerle gülümsemesi hedeflenir.

İlk Diş Hekimi Muayenesine Gelmeden Önce Dikkat Etmemiz Gerekenler ?

Randevu alırken çocuk hastaların daha dinç ve keyifli olduğu saatler tercih etmek iş birlikleri kolaylaştıracaktır.

Ebeveynler korkutma amaçlı olarak çocuklarını ‘ diş hekimine götürme’ veya ‘iğne yaptırma’ ile tehdit etmemelidir.

Bu tür davranışlar ne yazık ki ön yargı ve kaygı yaratmaktadır.

Tedavi öncesi çocuğunuza ‘korkma hiç acımayacak’ gibi cümleler kurmayın.

Bu cümleler çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilir. Çocuğun tedavi randevularına ebeveynleri ile beraber gelmesini tercih ediyoruz.

Çocuğunuzu tedavi randevusuna aksi söylenmedikçe mutlaka tok getiriniz.

Çocuğunuz tedavi olurken ona ‘Acıyor mu ? Yoruldun mu ? Gibi motivasyonlarını bozabilecek sorular yöneltmeyin.

Çocuğunuza eğer dişlerini tedavi ettirmezse çekilmesi gerekeceği ya da iğne vurulması gerekeceği söylenmemelidir çünkü tüm bu korkuttuğunuz tedavilere bir gün ihtiyaç duyabilir.

Diş Hekimi Fobisi (Dentalfobi) Nedir ? Oluşmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Halk arasında diş hekimi korkusu olarak bilenen dentalfobi insanların diş hekimi muayenesine ya da diş tedavilerine karşı duydukları aşırı korku olarak tanımlanır bu korku sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülebilir.

Dentalfobi ile diş hekimlerinin hastalarına karşı olan tavırları arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.

Hastalarına karşı olumsuz tavırla yaklaşım sergileyen diş hekimleri tek başına diş tedavisi korkusuna neden olabilmektedir.

Toplumda diş tedavileri ile ilgili olarak çocuklara anlatılan kötü ve gerçeği yansıtmayan hikayeler travmatik sonuçlar doğurabilmektedir.

Bu çocuklar büyüdüklerinde diş hekimine gitmek istemeyebilir.

Dolasıyla ağız ve diş sağlıkları da ciddi düzeyde tehlikeye girebilir. Bir anlamda çocuklara anlatılan olumsuz hikayelerin travmatik bir etkiye de zemin hazırladığı düşünülmektedir.

Çocuklarda diş hekimi korkusunu yenmenin ya da bu korkunun oluşmasını önlemenin en etkili yolu her sağlık sorununda olduğu gibi öncesinde önlem almaktır. Çocukların herhangi bir sağlık problemi olmadan önce bir çocuk diş hekimini ziyaret edip ortamı tanıması, diş hekimini tanıması diş hekimleriyle bir bağ kurması ve kullanılan aletleri tanıması çocuğun diş hekimi korkusu oluşmasına engel olacaktır. Pedodontistler tarafından yapılacak muayene ve tedaviler ile çocuğa uygun davranış yönlendirmeleri, dental fobi oluşmasının önüne geçecektir.

Neden Çocuğunuzu Pedodontiste Götürmelisiniz?

Çocukların ilk diş hekimi randevusu oldukça önemlidir. Eğer çocuk olumsuz bir deneyim yaşarsa bu korkuların daha sonradan yenilmesi oldukça zorlaşacaktır.

Pedodontinin en temel konularından biri ‘davranış yönlendirmesi’dir. Çocuk diş hekimleri hangi çocuğa nasıl yaklaşacağı konusunda özel eğitim almaktadır.

Çocuğunuzda diş hekimi korkusu oluşturmamak çocuğun yaşına,diş gelişimine göre en uygun tedavi planlanmasını oluşturmak için çocuğunuzu bir pedodontist ile tanıştırmalısınız.

Süt Dişleri ve Süt Dişi Tedavileri Neden Önemlidir?

Süt dişleri çocuk sağlığında önemli bir yer tutar. Süt dişlerinde önemsenmeyen bir çürük çocuğun kalıcı dişlerinde de problemlere sebep olabilir. Süt dişleri kendisinden sonra gelen kalıcı dişlerin yerini tutar ve onların sürmesine rehberlik ederler. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi ve yerinin korunamamasıyla istenmeyen çapraşıklıklar ve çene gelişim problemleri oluşabilir. Süt dişleri çocuğun büyüme ve gelişim açısından en aktif olduğu dönemde beslenme açısından büyük rol oynar. Süt dişleri konuşmayı destekler ve kelimelerin doğru telaffuz edilmesi için çok önemlidir. Çene kemiği ve kasların normal gelişimini sağlamaktadır.

Günümüzde yetişkinler kadar çocuklar da dış görünüşe ve estetiğe önem vermektedir. Ön dişleri olmayan ya da çürük olan bir çocuğun sosyal yaşamda veya okul ortamında yaşadığı sorunlar biz yetişkinlerden farklı değildir. Yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuklarda da sağlıklı ve beyaz bir gülümseme özgüveni ve kişisel gelişimi artırmaktadır. Konuşma fonksiyon, estetik ve özgüven için ön süt dişleri ortalama 6-9 yaş, arka süt dişleri ortalama 12-13 yaşa kadar ağızda kalmalıdır.

Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri

Genel anestezi altında diş tedavisi, hastane koşullarında, profesyonel bir anestezi ekibi ve uzman diş hekimleri eşliğinde yapılması gereken bir uygulamadır.

Genel anestezi kimlere uygulanabilir?

•    Yaşı çok küçük ya da tedaviye uyum gösteremeyen çocuklarda

•    Acil olarak çok sayıda diş tedavisinin bitirilmesi gereken hastalarda •    Alerjiye bağlı lokal anestezinin uygulanamadığı  hastalarda

•    Uzun süreli cerrahi işlemler gereken hastalarda

•    Diş hekimi koltuğunda işlem yapılamayacak kadar önemli nörolojik sorunu veya fiziksel engeli olan özel bakım gerektiren hastalarda

•    Geçmiş deneyimleri sonucu aşılamayacak kadar ciddi diş tedavisi korkusu olan çocuk ya da yetişkinlerde

•    Tedaviye izin veremeyecek kadar aşırı öğürme ve bulantı refleksi olan hastalarda

Bizimle İletişime geçin 

Call 

Email 

Follow

+90 546 502 62 42

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page